Foc

Les Falles comencen en

La Cremà

En contraposició a la “Plantà”, que marca l’inici real de la festa fallera al carrer, la “*Cremà” assenyala la seua fi.
És, tal vegada, l’acte més popular a nivell internacional i el que dóna plenament sentit al concepte “festa de les Falles”: els monuments s’exhibixen al carrer per a ser cremats. Eixa és la seua finalitat i, alhora, la seua grandesa. La matinada del 19 al 20 de març, enormes torxes gegants flamegen per tota la ciutat.
Els excelsos monuments que poques hores abans lluïen vanitosos als carrers i a les places, queden reduïts a cendres davant el clam de centenars de persones que assistixen al ritual.
Simbòlicament, els fallers llancen a una pira encesa tot allò que representa el superflu, nociu o, simplement, inservible i, amb açò, es plantegen un nou començament, una “regeneració” de l’esperit. És l’objectiu que des de l’antiguitat sempre ha presidit este estil de ritu pagà.
A més, la “Cremà” és un espectacle visual que permet complir amb la tradició per a poder començar un nou exercici faller que, açò sí, sempre aspira a millorar l’anterior.

La Cavalcada del Foc

Espectacular cavalcada que, el dia 19, recorre una de les principals vies de la ciutat i que representa una apoteòsica exaltació del foc.
El foc és, simbòlicament, l’esperit de la festa, la seua destinació final. Així que, en esta desfilada, s’exhibixen els més variats ritus i espectacles de la cultura festiva valenciana.
Es tracta d’un festeig ple de color i soroll, amb carrosses, mecanismes gegants, gent disfressada, coets, pólvora, animació de carrer, música… Tot açò quan fosqueja, quan s’acosta l’hora que els Ninots sucumbisquen devorats per les flames.

Copyright © 2017 by Socarrat