Pólvora

Les Falles comencen en

Pirotècnia

La pirotècnia és un dels elements bàsics de les festes valencianes i el seu origen es remunta als temps de la presència musulmana en territoris valencians. El programa d’actes de les Falles dóna un protagonisme especial als espectacles pirotècnics, entre els quals es troben manifestacions autòctones com la mascletà o el tro de bac. Els professionals pirotècnics doten a la festa d’un so que fa bategar el cor d’una manera sorprenent, barrejant color i so en un equilibri perfecte.

La despertà

El terme “despertà” fa referència a l’acte de despertar el veïnat fent explotar centenars de petards a primera hora del matí, amb la fi originària que participe dels actes festius organitzats per la Falla del barri. Els fallers ixen als carrers, encara de matinada, armats amb un estil de petard autòcton anomenat “tro de bac”, que manca de metxa i explota en ser llançat contra el terra, provocant un soroll molt estrident.

Les mascletaes

De l’1 al 19 de març, a les 14:00 h, a la plaça de l’Ajuntament, es reunixen milers de persones per a vore la mascletà, un espectacle pirotècnic d’entre 5 i 7 minuts de durada amb un ritme determinat, on les explosions de pólvora van de menys a més amb un final apoteòsic.

És com un concert de pólvora: els pirotècnics estudien conscienciosament el ritme de les traques, les eixides aèries i els xiuladors, barrejant-los en un “in crescendo” espectacular que finalitza amb el “terratrèmol”: l’explosió en terra de centenars de masclets de forma simultània.

Focs Artificials

Són els espectacles pirotècnics que tenen lloc les nits del 16 al 18 de març en el Jardí del Túria (entre el pont de l’Exposició i el pont de les Flors). El més espectacular i conegut és el de la Nit del Foc. Té lloc la nit del 18 al 19 i servix com a preàmbul al gran dia de les Falles.

 

Nit del foc

En la nit del 18 al 19 de març, com a preludi i inici del dia gran de les Falles té lloc la “Nit del Foc”. Una excepcional combinació de llums, colors i explosions que congrega centenars de milers de locals i visitants en la zona de focs. Quasi mitja hora de sensacions i sentiments provocats per un espectacle pirotècnic sense igual.

Copyright © 2017 by Socarrat