Tradició

Les Falles comencen en

La Crida

Pregó de les festes falleres. Acte multitudinari que reunix totes les comissions falleres sota les Torres dels Serrans, monument emblemàtic de la València històrica.

Després d’un espectacular preàmbul de llum, so, música i pirotècnia, la Fallera Major de València, abrigallada per la seua Cort d’Honor i les autoritats de la ciutat, i des d’una estrada situada a peus del monument, convida el món sencer a gaudir de les ja properes festes, enaltint les excel·lències i virtuts d’estes. Sol realitzar-se l’últim diumenge de febrer.

L’Ofrena de flors

La major expressió de religiositat i devoció de tot el calendari festiu faller, i a més dotada d’elegància i grandiositat i d’una vistositat rarament superables.
Estem parlant de l’Ofrena de Flors a la Mare de Déu dels Desemparats, la patrona del regne de València. En este acte, totes les comissions acudixen, amb les seus millors gales, a lliurar els seus rams de flors a una gegantesca imatge de la Mare de Déu, situada en el centre de la plaça que porta el seu nom i on es troba la seua Basílica.

Una desfilada de milers i milers de fallers i falleres, que van lluint els vestits a l’antiga i potenciant la riquesa d’estos amb el colorit de les flors, omple els carrers de la ciutat. Cada comissió porta la seua banda de música i fins i tot, en alguns casos, també se li oferix a la Patrona una espectacular canastella amb els adorns florals més originals i creatius.

Donada la seua increïble xifra de participació, l’Ofrena se celebra en dos dies (17 i 18) i, per molts motius, s’ha convertit ja en l’acte central de la setmana fallera.

Cavalcades

En el calendari festiu faller, existixen diverses cavalcades que recorren el centre de la ciutat i que aporten dosis variades de color, animació i efectisme visual. Cadascuna té el seu propi esperit i el plantejament diferencial d’elles permet un heterogeni ventall de possibilitats per al turista i el ciutadà que abasta tot l’espectre social.

La Cavalcada del Ninot és una desfilada paròdica, en la qual les comissiones participants representen els esdeveniments i personatges d’actualitat de forma crítica o irònica, jugant amb les segones intencions, els homenatges o, fins i tot, la provocació. En esta desfilada no hi ha colors, ideologies o tabús: qualsevol institució, persona o esdeveniment hi pot vore’s reflectit. S’entén, doncs, com una falla en moviment amb els seus “ninots humanitzats”.

Copyright © 2017 by Socarrat